In de praktijk is elke maand een wrattenspreekuur met vloeibare stikstof. Voor het wrattenspreekuur maakt u een afspraak met de assistente. Als u twijfelt of het wel echt om een wrat gaat, dan kunt u het beste een afspraak maken op het spreekuur van een arts.
Wat zijn het?
Er zijn verschillende soorten wratten. Iedereen kent de gewone wratten: ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen voorkomen, maar ook op ander plaatsen kunnen zitten. Voet wratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Door lopen worden de voet wratten in de voetzool gedrukt; soms doen ze pijn bij het lopen.
Waardoor komt het?
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de een wel wratten krijgt en de andere niet. Het wrattenvirus komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving zoals een zwembad. Ook in gymzalen kan het virus zich via blote voeten gemakkelijk verspreiden. Als u eenmaal een wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Peuteren of bijten aan een wrat kan verdere verspreiding bevorderen. Als een kind op een vinger of duim zuigt waarop en wrat zit kunnen er rond die plaats meer wratten ontstaan.
Kan het kwaad?
Wratten zij onschuldig. Waterwratten gaan wel eens samen met irritatie en eczeem. Voet wratten geven soms pijn of last bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Wanneer naar de huisarts?
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden al ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom weghalen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is of de wrat zit niet op de handen en /of voeten, maak dan een afspraak met de huisarts.
Behandeling van wratten:
Tijdens het wrattenspreekuur worden gewone wratten behandeld met vloeibare stikstof. De stikstof zit in een dampend vaatje. Een grote wattentip gaat in het vaatje en wordt vervolgens op de wrat gedrukt. Stikstof bevriest de wrat waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Bevriezing geeft dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moet u daarop voorbereiden. Behandeling met stikstof helpt niet altijd en moet nogal een herhaald worden.
Er is ook een andere behandeling die goed kan werken voor wratten op de handen en voeten. Dat is een behandeling met een speciale zalf met Salicylzuur. In onderstaande brief ziet u meer uitleg over de behandeling. De assistente kan samen met u kijken of deze behandeling voor u of uw kind geschikt is. Deze zalf is op recept verkrijgbaar bij de apotheek.