Vanaf 1 december moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een ziekte of beperking. Het eerstelijnscentrum en onze praktijk wordt bezocht door veel kwetsbare personen. Wij vinden het belangrijk dat zij ook met een veilig gevoel de praktijk kunnen bezoeken. De huidige adviezen blijven daarnaast geldig. Zorg ervoor dat u 1,5meter afstand bewaard, kom zoveel mogelijk alleen en kom niet eerder dan 5 minuten voor u afspraak de praktijk binnen. Bij luchtwegklachten en/of koorts komt u niet zonder overleg naar de praktijk.
Bij binnenkomst kan u uw handen desinfecteren. De dispenser hangt rechts van de ingang.
U kan gewoon bij ons terecht met vragen, klachten en/of zorgen over uw gezondheid. Wel heeft de praktijk een aangepaste werkwijze om ervoor te zorgen dat we de kans op besmetting van u en ons team zo klein mogelijk is.
Ook in de huisartsenpraktijk geldt de afstandsregel van 1,5 meter. Probeer in de wachtkamer en in de gangen ook voldoende afstand te houden. Ook in de spreekkamer houden wij afstand. Bij onderzoek zal dit niet altijd uitvoerbaar zijn. De praktijkassistente, praktijkondersteuner en/of huisarts dragen een mondneusmasker.
Daarnaast treffen wij ook andere maatregelen, een voorbeeld is het aanpassen van spreekuurtijden zodat er geen onnodige drukte ontstaat in de wachtkamer. Ook vragen wij u niet eerder dan 5 minuten voor uw afspraak te wachten in de wachtkamer en indien mogelijk alleen te komen.
Het kan zijn dat u van ons aanvullende instructies krijgt rondom het wachten en de werkwijze in de spreekkamer.
Heeft u luchtwegklachten, denk aan neusverkoudheid, hoesten, niezen, een loopneus, keelpijn en/of verhoging of koorts? Kom dan niet langs, maar overleg eerst met de praktijk.
Indien u hier vragen over heeft of als u een wens kenbaar wilt maken neem dan contact op met de praktijk. Een gesprek kan u mogelijk helpen bij het maken van een keuze of eventueel uw zorgen over dit onderwerp wegnemen.
Hieronder treft u aanvullende informatie over behandelwensen bij corona. U kunt ook rechtstreeks naar de website van thuisarts.nl voor aanvullende informatie. Klik dan op deze link.
Denk na of u wel behandeld wil worden.
U kent de adviezen om de verspreiding van corona te remmen: Houd 1,5 meter afstand Blijf zoveel mogelijk binnen Ontvang zo min mogelijk bezoek
Vooral voor kwetsbare mensen, dat wil zeggen mensen met een of meerdere chronische ziekten of mensen op hoge leeftijd, is het volgen van deze adviezen van groot belang. Juist voor deze kwetsbare mensen is dit bericht. Want wat als u toch ziek wordt door het corona virus? Wij zouden graag willen dat u nadenkt over wat u wilt als u erg ziek wordt: wilt u in het ziekenhuis worden opgenomen en met name: wilt u ook behandeld worden op de intensive care afdeling en daar beademd worden mocht dat noodzakelijk zijn?
U heeft helaas een groter risico om op een intensive care afdeling terecht te komen. Op deze afdeling komt u terecht als u erg benauwd bent of een lage hoeveelheid zuurstof in uw bloed heeft. U zult dan beademd worden. Er zal een slang in uw luchtwegen worden gebracht om de ademhaling over te nemen, uiteraard wordt u dan onder narcose gehouden. Deze behandeling duurt bij corona 3 tot 4 weken. En dat is nogal wat. Tijdens zo’n periode krijgen mensen een enorme afname van spierweefsel en conditie. Kwetsbare mensen ervaren na ontslag vaak een groot verlies van zelfstandigheid. Waar zij voorheen nog bijvoorbeeld zelf de trap opkwamen gaat dat niet of uiterst moeizaam. Zelfs gewoon opstaan vanuit een stoel zal voor hen vaak niet zonder hulp meer kunnen en zelfstandig naar het toilet gaan wordt een enorme krachtsinspanning. Een belangrijk deel van de mensen zal in ieder geval moeten revalideren en zeer waarschijnlijk hulp thuis nodig hebben of zelfs niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen.
De helft van de mensen die moet worden opgenomen op de intensive care overleeft het niet. Tijdens opname is er weinig tot geen ruimte voor bezoek. Communicatie is door de narcose niet meer mogelijk. Als het toch niet goed afloopt zijn de mogelijkheden van uw geliefden of naasten om afscheid te nemen beperkt. Bekend is dat van de kwetsbare ouderen in het eerste jaar 40 % alsnog overlijdt, 33 % ernstige psychische klachten en 33 % een verminderd denkvermogen over houdt. Bij psychische klachten gaat het om depressie, angst, stress en slapeloosheid.
Wij begrijpen dat dit erg confronterend is. Niemand denkt graag na over ziekte of overlijden. Toch willen wij u graag stimuleren hierover na te denken en met uw familie of naasten te bespreken. Het kan zijn dat voor u het leven ondanks de mogelijke beperkingen de moeite waard is. Ook dat is belangrijk om te weten voor uw omgeving, de huisarts en de artsen in het ziekenhuis. Heb het er samen over voordat u onverhoopt op een intensive care afdeling terecht komt zonder over de gevolgen te hebben nagedacht. Hebt u een heel duidelijke mening over uw eigen behandelwensen en zijn die bij ons nog niet bekend dan vernemen wij het heel graag van u. Mocht u een gesprek hierover willen voeren met de huisarts, neem dan contact op met de praktijk. Meer weten?